Neuropsykologinen kuntoutus
Kuntoutus on tarkoitettu lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille, joilla on todettu oppimisvaikeuksia (esim. lukivaikeudet tai matematiikan oppimisvaikeudet) tai muita vaikeuksia kognitiivisten taitojen kehityksessä (esim. tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjaamisen, kielellisen kehityksen tai visuaalisen hahmottamisen vaikeudet). Joskus kuntoutusta suositellaan myös nk. neuropsykiatristen vaikeuksien kuntouttamiseksi.
Miten neuropsykologiseen kuntoutukseen hakeudutaan? Ajatus neuropsykologisen kuntoutuksen tarpeellisuudesta saattaa herätä esim. koulupsykologin, perheneuvolan tai erikoissairaanhoidon tutkimuksissa. Kuntoutukseen hakeutuminen edellyttää kuitenkin aina neuropsykologista tutkimusta. Neuropsykologinen kuntoutus käytännössä Kuntoutuksen tavoitteena on vahvistaa oppimis- ja toimintakykyä sekä myönteisen minäkuvan ja motivaation kehittymistä. Kuntoutuksen tavoitteista sovitaan yhteistyössä lapsen ja vanhempien sekä lähettävän tahon ja koulun kesken. Kertaviikkoinen yksilökuntoutus on yleisin kuntoutusmuoto. Järjestämme myös ryhmäkuntoutusta. Kuntoutus kestää keskimäärin 1-2 vuotta. Lisäksi tarjoamme lyhyitä ohjantajaksoja (noin 10 kertaa) esim. opiskelustrategioiden vahvistamiseksi tai koulun tukitoimien tarkentamiseksi. Neuropsykologinen kuntoutus on mahdollista toteuttaa myös etäkuntoutuksena. Kuntoutus toteutuu tällöin suojatun etäyhteyden kautta. Kustannukset Kuntoutuksen voi kustantaa esim. erikoissairaanhoito, kunnan kuntoutustyöryhmä, perheneuvola, vakuutusyhtiö. Perhe voi myös itse maksaa kuntoutuksen. Joissain tapauksissa neuropsykologista kuntoutusta voi anoa Kelan kustantamana. Kela korvaa neuropsykologisen kuntoutuksen kulut
|
Neuropsykologinen tutkimusNeuropsykologisessa tutkimuksessa selvitetään tiedolliseen ja taidolliseen kehitykseen ja oppimiseen sekä arjessa toimimiseen vaikuttavia tekijöitä kuten muistia, kielellisiä taitoja, keskittymistä ja motivaatiota. Tutkimusta tarvitaan oppimisvaikeuksien, kouluvalmiuksien, kehitystason ja neuropsykiatristen oireyhtymien (esim. ADHD, AS, Tourette) arvioimiseksi. Lisäksi tutkimuksen avulla voidaan selvittää neurologisten sairauksien ja vammojen (esim. epilepsia, päänvammat) kognitiivisia vaikutuksia. Tutkimuksesta on hyötyä ongelmien tunnistamisessa sekä kodin ja koulun tukitoimien suunnittelussa, sillä se antaa kattavan kuvan lapsen ja nuoren vahvuuksista ja vaikeuksista.
Mitä neuropsykologinen tutkimus sisältää? Tutkimuksessa arvioidaan laajasti kognitiivisen suoriutumisen eri osa-alueita testien, kyselylomakkeiden ja haastattelujen avulla. Arvioitavia alueita ovat kielellinen ja visuaalinen päättely, muistitoiminnot, tarkkaavuus ja toiminnanohjaus, kielelliset perustoiminnot, visuaalinen hahmottaminen ja hienomotoriikka. Lisäksi tutkimuksessa voidaan myös kartoittaa esim. motivaatiota ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyviä tekijöitä. Tutkimus sisältää yleensä kolme tutkimuskäyntiä (90 min / käynti) sisältäen vanhempien haastattelun sekä lisäksi palautekeskustelun perheelle ja lausunnon jatkosuosituksineen. Tarvittaessa olemme yhteydessä päiväkotiin, kouluun tai opiskelupaikkaan. Yhteistyö lapsen koulun tai päiväkodin kanssa on tärkeä osa neuropsykologista tutkimusta ja kuntoutusta. Tutkimuksen jälkeen arjen tukea ja kuntoutusmahdollisuuksia suunnitellaan yhteistyössä vanhempien, koulun, päiväkodin ja lähettävän tahon kanssa. Lisäksi tutkimuksen avulla voidaan ottaa kantaa koulunkäynnin varhentamiseen tai lykkäämiseen, suunnitella henkilökohtaisia opetusjärjestelyjä (HOJKS), arvioida koulu- ja luokkamuotoa tai suositella tukitoimia ammatillisia jatko-opintoja ja ylioppilaskirjoituksia varten. Kustannukset Maksusitoumuksia neuropsykologisiin tutkimuksiin tekevät mm. kuntien kuntoutustyöryhmät. Myös yksityislääkärit tekevät lähetteitä neuropsykologisiin tutkimuksiin. Tällöin tutkimuksen kustannuksista voi hakea Kelalta sairausvakuutuslain mukaista korvausta, joka on 81 euroa. Yksityiset sairauskuluvakuutukset korvaavat usein yksityislääkärin määräämän neuropsykologisen tutkimuksen kustannukset. Tarkistathan asian omasta vakuutusyhtiöstäsi. |
Työnohjaus ja koulutus
Larmiksen neuropsykologit antavat yksilöllistä ja ryhmässä tapahtuvaa neuropsykologista työnohjausta mm. psykologeille, muille terveydenhuollon ammattilaisille (esim. puheterapeutit), opettajille, erityisopettajille ja lastentarhanopettajille. Työnohjaus voidaan toteuttaa myös etäyhteyden avulla.
Neuropsykologisessa työnohjauksessa käsitellään yleensä työnohjattavan asiakastapauksia. Tavoitteena on tarkentaa tietoa oppimis- tai kehitysvaikeuksien neuropsykologisesta taustasta, suunnitella kuntoutuksellisia tukitoimia sekä selkiyttää työnohjattavan ammatti-identiteettiin ja työnkuvaan liittyviä kysymyksiä. Neuropsykologimme luennoivat oppimis- ja kehitysvaikeuksista ja ovat monin tavoin mukana alan koulutuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Koulutukset ovat liittyneet oppimisvaikeuksien arviointiin ja kuntoutukseen, tarkkaavuushäiriöihin, sosiaalisten taitojen vaikeuksiin sekä koulun tukitoimien kehittämiseen. |
Psykologin palvelutTarjoamme Larmiksessa myös lyhyempiä ohjantajaksoja vanhemmille sekä lyhytinterventioita lapsille ja nuorille. Larmiksessa työskentelee psykoterapeutti sekä lyhyttä terapeuttista tukea tarjoava hypnoterapeuttipsykologi, jonka erityisosaamista ovat mm. nuorten fobiat, toiminnalliset häiriöt, IBS.
|
Etäkuntoutus
Neuropsykologista kuntoutusta voidaan toteuttaa suojatulla videoyhteydellä etänä verkossa, jolloin asiakkaan ei tarvitse matkustaa vastaanotolle. Etäkuntoutuksessa käytetään samoja kuntoutusmenetelmiä kuin perinteisessä lähikontaktissa tapahtuvassa kuntoutuksessa. Myös etäkuntoutuksessa kuntoutujan ja neuropsykologin välille muodostuu yleensä luottamuksellisen kontakti.
Etäkuntoutus soveltuu kaikenikäisille koululaisille sekä opiskelijoille. Yhdessä neuropsykologin kanssa tulee kuitenkin etukäteen pohtia yksilöllisesti etäkuntoutuksen soveltuvuutta kullekin kuntoutujalle. Etäkuntoutus edellyttää asiakkaalta omaa tietokonetta tai tablettia sekä toimivaa internet-yhteyttä.
Etäkuntoutukseen voi hakeutua itse maksavana asiakkaana. Myös Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta sekä harkinnanvaraista kuntoutusta voidaan toteuttaa osin tai kokonaan etäkuntoutuksena.
Koronaepidemian aikana myös HUS:n asiakkaille voidaan toteuttaa etäkuntoutusta.
Etäkuntoutus soveltuu kaikenikäisille koululaisille sekä opiskelijoille. Yhdessä neuropsykologin kanssa tulee kuitenkin etukäteen pohtia yksilöllisesti etäkuntoutuksen soveltuvuutta kullekin kuntoutujalle. Etäkuntoutus edellyttää asiakkaalta omaa tietokonetta tai tablettia sekä toimivaa internet-yhteyttä.
Etäkuntoutukseen voi hakeutua itse maksavana asiakkaana. Myös Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta sekä harkinnanvaraista kuntoutusta voidaan toteuttaa osin tai kokonaan etäkuntoutuksena.
Koronaepidemian aikana myös HUS:n asiakkaille voidaan toteuttaa etäkuntoutusta.