Neuropsykologinen kuntoutus
Kuntoutus on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on todettu vaikeuksia oppimisessa (esim. lukeminen, matematiikka), tarkkaavaisuudessa ja toiminnanohjauksessa, kielellisessä kehityksessä tai hahmottamisessa, neuropsykiatrisia vaikeuksia (esim. ADHD, autismin kirjo) tai heillä on kognitiivisen toimintakyvyn rajoitteita sairastumisen tai vammautumisen seurauksena.
Miten neuropsykologiseen kuntoutukseen hakeudutaan? Ajatus neuropsykologisen kuntoutuksen tarpeellisuudesta saattaa herätä esim. koulupsykologin, perheneuvolan tai erikoissairaanhoidon tutkimuksissa. Kuntoutukseen voi hakeutua myös itse. Kuntoutusta edeltää kuitenkin aina neuropsykologin tutkimus. Kuntoutuksen voi kustantaa esim. Kela, erikoissairaanhoito, kunta tai vakuutusyhtiö. Perhe voi myös itse maksaa kuntoutuksen. Neuropsykologinen kuntoutus käytännössä Kuntoutuksen tavoitteena on vahvistaa toimintakykyä sekä myönteisen minäkuvan ja motivaation kehittymistä. Kuntoutuksen tavoitteista sovitaan yhteistyössä kuntoutujan ja lähiverkostojen kanssa. Kuntoutus voi toteutua yksilö- tai ryhmäkuntoutuksena. Kuntoutuksen kesto vaihtelee,mutta on yleisimmin 1-3 vuotta. Lisäksi tarjoamme lyhyitä ohjantajaksoja (n. 3-10 kertaa) esim. opiskelustrategioiden vahvistamiseksi. Lyhytterapia, pari- ja perheterapia ja psykoterapiaTarjoamme Larmiksessa myös lyhyempiä ohjantajaksoja vanhemmille sekä lyhytinterventioita lapsille, nuorille, aikuisille, perheille ja pariskunnille. Larmiksessa työskentelee psykoterapeutti, perhe- ja pariterapeutti sekä useita lyhytterapeutteja (kognitiivis-analyyttinen viitekehys, KAT).
|
Neuropsykologinen tutkimusNeuropsykologisessa tutkimuksessa selvitetään oppimiseen sekä arjessa toimimiseen vaikuttavia tekijöitä kuten muistia, kielellisiä taitoja, keskittymistä ja motivaatiota. Tutkimusta tarvitaan oppimisvaikeuksien, kouluvalmiuksien, kehitystason ja neuropsykiatristen oireyhtymien (esim. ADHD, autismin kirjo, Tourette) arvioimiseksi. Lisäksi tutkimuksen avulla voidaan selvittää neurologisten sairauksien ja vammojen (esim. epilepsia, päänvammat, aivoverenkierron häiriöt) kognitiivisia vaikutuksia. Tutkimuksesta on hyötyä ongelmien tunnistamisessa sekä tukitoimien suunnittelussa, sillä se antaa kattavan kuvan vahvuuksista ja vaikeuksista.
Mitä neuropsykologinen tutkimus sisältää? Tutkimuksessa arvioidaan laajasti kognitiivisen suoriutumisen eri osa-alueita testien, kyselylomakkeiden ja haastattelujen avulla. Arvioitavia alueita ovat mm. kielellinen ja näönvarainen päättely, muistitoiminnot, tarkkaavuus ja toiminnanohjaus, kielelliset perustoiminnot, näönvarainen hahmottaminen ja hienomotoriikka. Lisäksi tutkimuksessa voidaan myös kartoittaa esim. motivaatiota ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyviä tekijöitä. Tutkimus sisältää yleensä kolme tutkimuskäyntiä (90 min / käynti) sisältäen haastattelun sekä palautekeskustelun ja lausunnon jatkosuosituksineen. Tarvittaessa olemme yhteydessä päiväkotiin, kouluun, opiskelupaikkaan tai työpaikkaan. Maksusitoumuksia neuropsykologisiin tutkimuksiin tekevät mm. kuntien kuntoutustyöryhmät. Myös yksityislääkärit tekevät lähetteitä neuropsykologisiin tutkimuksiin. Tällöin tutkimuksen kustannuksista voi hakea Kelalta sairausvakuutuslain mukaista korvausta. Yksityiset sairauskuluvakuutukset korvaavat usein yksityislääkärin määräämän neuropsykologisen tutkimuksen kustannukset. Tarkistathan asian omasta vakuutusyhtiöstäsi. |
Autismikirjon diagnostinen haastattelu ADI-R
Larmiksessa tehdään myös ADI-R- arvioita (Autism Diagnostic Interview), joiden tarkoituksena on vanhempien haastattelun perusteella auttaa lapsen tai nuoren diagnostista arviointia ja hoidon suunnittelua epäiltäessä autismikirjon häiriötä. ADI-R antaa tärkeää tietoa myös muista neuropsykiatrisista häiriöistä ja lapsen/nuoren yksilöllisestä tavasta käyttäytyä. ADI-R on laaja puolistrukturoitu haastattelu, jossa kartoitetaan laajasti autismikirjon erityispiirteiden esiintymistä lapsen/ nuoren elämässä.
Haastattelu kestää noin 3-4 tuntia, ja se voidaan tehdä kerrallaan tai jakaa esimerkiksi kahdelle päivälle. Haastattelu voidaan tehdä myös etänä. Työnohjaus ja koulutusLarmiksen neuropsykologit antavat yksilöllistä ja ryhmässä tapahtuvaa neuropsykologista työnohjausta mm. terveydenhuollon ammattilaisille sekä koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle.
Neuropsykologisessa työnohjauksessa käsitellään yleensä työnohjattavan asiakastapauksia. Tavoitteena on tarkentaa tietoa oppimis- tai kehitysvaikeuksien neuropsykologisesta taustasta, suunnitella kuntoutuksellisia tukitoimia sekä selkiyttää työnohjattavan ammatti-identiteettiin ja työnkuvaan liittyviä kysymyksiä. Neuropsykologimme luennoivat mm. oppimis- ja kehitysvaikeuksista ja neuropsykiatrisista vaikeuksista. |
Lego ryhmäkuntoutusPohjois-Haagassa on syyskuussa 2023 käynnistynyt sosiaalisten taitojen LEGO®-Based Therapy -ryhmä 10-13-vuotiaille lapsille. LEGO®-Based Therapy on manualisoitu autismikirjon lapsille ja muille sosiaalisten taitojen tuen tarpeessa oleville lapsille suunnattu ryhmäkuntoutusmenetelmä, joka tähtää sosiaalisten perustaitojen (jaetun tarkkaavuuden, vastavuoroisuuden, jakamisen, kuuntelun ja jaetun ongelmanratkaisun sekä kommunikoinnin perustaitojen) kehittämiseen legorakentelua hyödyntäen. Seuraavia ryhmiä järjestetään sitä mukaa kun ilmoittautujia Ryhmään mahtuu 3-6 lasta ja ryhmäkuntoutusjakso on 20 kerran mittainen. Ohjaajia ryhmässä on kaksi.
Ohjaajana toimii neuropsykologi Ulla Puolakka, jolta voi kysellä lisätietoja. Ulla Puolakka, p. 040-130 8843, ulla.puolakka@iinipiini.fi. Lisätietoa ryhmistä saat myös sivustolta www.rakennakaveritaidot.fi.
|